Τι είναι το Wheat Straw Plastic; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Τι είναι το Wheat Straw Plastic; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε! (1)Εδώ και χρόνια χρησιμοποιούμε πλαστικό για οτιδήποτε, από φαγητό μέχρι ρούχα και έπιπλα όμως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος αναζητάει εναλλακτικές λύσεις έναντι στο πλαστικό. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις έναντι στο πλαστικό μία από αυτές είναι το Wheat Straw Plastic.

Τι είναι το Wheat Straw Plastic;

Το σιτάρι είναι ένα είδος δημητριακού που χρησιμοποιείται συχνότερα για την παρασκευή τροφίμων. Το άχυρο σίτου είναι αυτό που περισσεύει από τη στιγμή που συγκομίζεται το σιτάρι και η χρήση του στην παραγωγή πλαστικών είναι μια ιδανική επιλογή μηδενικών αποβλήτων.

Το πλαστικό δημιουργείται με τη διάσπαση της κυτταρίνης που περιέχει το άχυρο σιταριού. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί την ευκαιρία να κατασκευαστούν διάφορα είδη πολυμερών.

Πώς φτιάχνεται;

Μόλις συγκομιστεί το σιτάρι, το υποπροϊόν: το άχυρο περιέχει λιγνίνη. Η λιγνίνη είναι μέρος του φυτού που διασφαλίζει ότι μπορεί να παραμείνει όρθιο. Είναι σαν τον χοντρό κορμό ενός δέντρου αλλά φτιαγμένο για μικρότερο φυτό. Σε συνδυασμό με τη ζάχαρη, η λιγνίνη μπορεί να μετατραπεί σε βιοπλαστικό. Ωστόσο, η λιγνίνη πρέπει πρώτα να διασπαστεί για να κατασκευαστεί πλαστικό από αυτήν. Το Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε ότι ένα βακτήριο που ονομάζεται Rhodococcus jostii (το οποίο βρίσκεται στο έδαφος) βοηθά στη διάσπαση της λιγνίνης. Αυτό το βακτήριο είναι σε θέση να παράγει οξύ το οποίο διασπά τη λιγνίνη (και άλλα υλικά) εύκολα χωρίς την παρέμβαση ανθρωπογενών προϊόντων. Όταν η λιγνίνη έχει διασπαστεί και συνδυαστεί με τη ζάχαρη δημιουργείται μία ουσία που μοιάζει με πλαστικό και διαμορφώνεται σε διάφορες μορφές όπως κύπελλα και πιάτα.

Φυτικά πλαστικά:

Τα φυτικά πλαστικά, γνωστά και ως Bio-plastics, είναι νέα υλικά που έχουν ιδιότητες και οφέλη παρόμοια με τα παραδοσιακά πλαστικά.
Σε αντίθεση με το κανονικό πλαστικό, το οποίο παράγεται από πετρέλαιο, το βιοπλαστικό κατασκευάζεται από φυτική πηγή.  Μερικά παραδείγματα υλικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοπλαστικών είναι το άχυρο σίτου, ίνες μπαμπού, φλοιοί ρυζιού, ζαχαροκάλαμο, άμυλο καλαμποκιού κ.τ.λ.
Το άχυρο σίτου είναι μια μορφή βρώσιμων σιτηρών που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων όπως αλεύρι, ψωμί και προϊόντα που προέρχονται από σιτάρι όπως ζυμαρικά σε όλο τον κόσμο. Το άχυρο σίτου είναι ένα απόβλητο προϊόν που καίγεται συχνά μετά τη συγκομιδή του κόκκου σιταριού. Ωστόσο, με την επαναχρησιμοποίηση αυτών των απορριμμάτων για βιώσιμα, καινοτόμα υλικά και προϊόντα, γίνεται μια καταπληκτική επιλογή μηδενικών αποβλήτων.
Το πλαστικό από Wheat Straw είναι πιστοποιημένο για τρόφιμα, χωρίς BPA και εγκεκριμένο από τον FDA, καθιστώντας το κατάλληλο για ποικίλες χρήσεις.
Μία πολύ συνηθής ερώτηση σχετικά με το Wheat Straw είναι αν περιέχει γλουτένη και η απάντηση είναι ότι όχι δεν περιέχει!  Ναι, το Wheat Straw είναι χωρίς γλουτένη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Wheat Straw δεν περιέχει φυσικά γλουτένη. Τα προϊόντα λοιπόν από Wheat Straw μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν από όσους ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Είναι ασφαλή τα προϊόντα από Wheat Straw, όπως τα πιάτα και τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού;

Ναι, τα πλαστικά προϊόντα από Wheat Straw είναι ασφαλή. Μπορούν να τοποθετηθούν στον φούρνο μικροκυμάτων, να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια. Τα προϊόντα από Wheat Straw είναι επίσης φυσικά αντιβακτηριακά και δεν συγκρατούν άσχημες οσμές!

Είναι βιοδιασπώμενο το Wheat Straw Plastic;

Ναι, το Wheat Straw Plastic μπορεί να είναι βιοαποικοδομήσιμο με μια σειρά μεθόδων. Ορισμένα βιοπλαστικά όπως το Wheat Straw μπορούν να κομποστοποιηθούν στο σπίτι, ενώ άλλα απαιτούν βιομηχανική κομποστοποίηση.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να αποσυντεθεί το Wheat Straw;

Τα πλαστικά προϊόντα από Wheat Straw μπορούν να αποσυντεθούν σε τοπικές βιομηχανικές τοποθεσίες κομποστοποίησης εντός 6-9 μηνών ή έως το πολύ 2 ετών (ανάλογα με τον κατασκευαστή).

Πόσο διαρκούν τα πλαστικά προϊόντα από Wheat Straw;

Όπως τα παραδοσιακά πλαστικά, τα πλαστικά από άχυρο σίτου είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για καθημερινά προϊόντα, όπως επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια από άχυρο σίτου, φλιτζάνια καφέ από σιτάρι και πιάτα με σιτάρι. Αυτό σημαίνει επίσης ότι συνήθως θα διαρκέσουν 5 – 10 χρόνια και μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Τα προνόμια των προϊόντων από Wheat Straw:

  • Πρώτα απ ‘όλα, αυτό το πλαστικό είναι πλήρως βιοδιασπώμενο. Στο οικιακό σας κομπόστ, χρειάζονται 3 έως 6 μήνες για την πλήρη κομποστοποίηση, αλλά χρησιμοποιώντας τα τοπικά προγράμματα ό χρόνος μειώνεται σε 1 ή 2 μήνες.
  • Είναι ανανεώσιμο και βιώσιμο. Δεδομένου ότι αυτά τα Wheat Straw προϊόντα είναι απολύτως φυσικά, μπορούν να αποσυντεθούν και να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα.
  • Μπορούν επίσης να λιώσουν ξανά σε πολτό για να δημιουργήσουν διαφορετικά προϊόντα ξανά και ξανά.
  • Απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να παραχθεί πλαστικό από Wheat Straw. Η παραγωγή κανονικού πλαστικού χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια και απελευθερώνει διάφορα αέρια στην ατμόσφαιρα.
  • Βοηθά επίσης στην διάσωση των δασών μας, επειδή το Wheat Straw μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία χαρτιού. Αυτό το υλικό μπορεί να αντικαταστήσει το χαρτί που χρησιμοποιείται συνήθως για κύπελλα μιας χρήσης, πιάτα κ.λπ.
  • Τέλος, είναι μια κερδοφόρα πηγή για τους γεωργούς καθώς μπορούν να πουλήσουν τα ”απόβλητά” τους σε λογική τιμή.

Εσείς ακόμη χρησιμοποιείται προϊόντα από πλαστικό; Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τα προϊόντα από Wheat Straw;

Πηγές:

  • worldcentric.org
  • Environmentally friendly plastic made from straw could soon be used in dispsable bottles and packaging: dailymail.co.uk
  • Environmental implications of plastic debris in marine settings – entanglement, ingestion, smothering, hangers-on, hitch-hiking and alien invasions: ncbi.nlm.nih.gov

Τι είναι το Wheat Straw Plastic; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Τι είναι το Wheat Straw Plastic; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

error: Content is protected !!
To website μας χρησιμοποιεί cookies 🍪 για να σας προσφέρουμε την πιο σχετική εμπειρία αποθηκεύοντας τις προτιμήσεις σας και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή", συναινείτε στη χρήση των cookies.