Οικολογικά Προϊόντα και Χρήση Πλαστικού

Οικολογικά προϊόντα είναι τα προϊόντα που παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών εισροών, πρόσθετων ουσιών και μεθόδων επιβλαβών για το οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους.

Οικολογικά Προϊόντα και Χρήση Πλαστικού

Η χρήση πλαστικών και άλλων μη βιοαποδομήσιμων υλικών έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Στην κορυφή αυτών των προβλημάτων είναι η πλαστική ρύπανση η οποία πλέον είναι το πιο κοινό περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα.

Τα πλαστικά σκουπίδια απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής και αφήνονται περιμένοντας να κομποστοποιηθούν για χρόνια όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια.

Τι θα συμβεί αν συνεχίσει να συμβαίνει αυτό;
Οι χερσαίες εκτάσεις και οι υδάτινες θα καλυφθούν με σκουπίδια – μη βιοαποδομήσιμα υλικά και άλλα απόβλητα που θα βρίσκονται παντού..
Κάποια θαλάσσια θηλαστικά και άλλα ζώα στη φύση θα εξαφανιστούν. Οι ελλείψεις τροφίμων, η κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ρύπανση των υδάτων και της γης θα είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό που το πρόβλημα πλέον θα απειλεί και την δική μας ύπαρξη.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να συνεισφέρει ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο;

Με οικολογικά προϊόντα και με αλλαγή τρόπου ζωής σε έναν πιο ‘πράσινο’ μπορεί ο καθένας από εμάς να βοηθήσει στην ελάττωση του φαινομένου!

 

Οικολογικά Προϊόντα και Χρήση Πλαστικού

Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με διάφορα οικολογικά προϊόντα για να δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να αντικαταστήσετε ορισμένα από τα πλαστικά προϊόντα που αγοράζετε με φιλικά προς το περιβάλλον. Με την αντικατάστασή τους, μπορείτε ουσιαστικά να εξαλείψετε τη ρύπανση από πλαστικό μιας χρήσης.

Οικολογικά προϊόντα

Ένδυσης: Υπάρχουν πολλές εταιρείες που παράγουν ρούχα φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτό το ρούχο είναι συνήθως κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά. Οι περισσότεροι κατασκευαστές χρησιμοποιούν επίσης τις πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες μεθόδους παραγωγής. Εργάζονται σκληρά για να εξαλείψουν τη χρήση μη οικολογικών βαφών και να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση χημικών, νερού και ενέργειας.

Επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια καφέ: Όλοι πίνουμε ένα ζεστό φλιτζάνι ροφήματος το πρωί, δυστυχώς, αυτό σημαίνει επίσης ότι κάθε πρωί ο καθένας από εμάς χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό πλαστικό ποτήρι (και συνήθως ένα καπάκι μαζί). Για τους ανθρώπους που βρίσκονται εν κινήσει, η απόκτηση ενός επαναχρησιμοποιούμενου ποτηριού καφέ θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, όχι μόνο στο πόσο πλαστικό χρησιμοποιείται από εκείνους, αλλά και στο πόσα χρήματα επενδύονται για την κατασκευή αυτών των ποτηριών. Η εξοικονόμηση είναι τεράστια τόσο για το πορτοφόλι όσο και για το περιβάλλον.

Ανακυκλωμένο χαρτί υγείας: Δεν είναι τόσο περίεργο όσο ακούγεται! Το ανακυκλωμένο χαρτί υγείας είναι μια εξαιρετική εναλλακτική σε σύγκριση με το μη οργανικό χαρτί υγείας. Είναι συνήθως φθηνότερο από το κανονικό και διατίθεται στα περισσότερα καταστήματα.

Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες: Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει πλαστικές σακούλες σούπερ μάρκετ για να γεμίσουμε τους μικροσκοπικούς κάδους απορριμμάτων ή να τις τοποθετήσουμε στα αυτοκίνητά μας για να μαζέψουμε τα σκουπίδια που βρίσκονται σκορπισμένα μέσα σε αυτό.

Διακόσμηση σπιτιού: Πολλές επιχειρήσεις αρχίζουν να δημιουργούν οικολογικές σειρές προϊόντων για την διακόσμηση του σπιτιού.

Προϊόντα καθαρισμού: Μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία για να επενδύσετε στο «going green» είναι το τμήμα καθαρισμού. Σκληρές χημικές ουσίες όπως χλωρίνη, αντιβακτηριδιακά σαπούνια και καθαριστικά για όλες τις χρήσεις είναι επικίνδυνα προϊόντα για χρήση μέσα και έξω από το σπίτι. Αυτές οι χημικές ουσίες δεν είναι μόνο επιβλαβείς για το περιβάλλον, είναι επίσης βλαβερές για τους ανθρώπουςι, καθώς οι περισσότερες από αυτές είναι τοξικές ή μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Υπάρχουν πολύ καλύτερες βιώσιμες επιλογές για καθαριστικά, όπως η χρήση προβιοτικών καθαριστικών, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον και δεν είναι επικίνδυνα.

Τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον: Στην εποχή που ζούμε, τα ηλεκτρονικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Από τηλεοράσεις μέχρι κινητά τηλέφωνα, η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από την τεχνολογία. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα απαιτούν φόρτιση, η οποία καταναλώνει πολύ ρεύμα και μπορεί να αυξήσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή απαιτούν μπαταρίες, κάτι που μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για το περιβάλλον. Αυτά τα προϊόντα βλάπτουν τον πλανήτη μας (και το πορτοφόλι σας!). Αντίθετα, αν στραφείτε σε φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία, όπως φορητούς υπολογιστές και τηλεοράσεις χαμηλού φωτισμού θα βοηθήσετε τον πλανήτη και την τσέπη σας. Μια άλλη επιλογή είναι να αλλάξετε τους λαμπτήρες του σπιτιού σας σε λαμπτήρες χαμηλότερων watt ή να τους αλλάξετε σε οικολογικούς.

Ανακυκλωμένα παιχνίδια: Πολλές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να παράγουν οικολογικά παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια κατασκευάζονται συνήθως από ανακυκλωμένο υλικά και από πλαστικά που δεν περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ πιο ασφαλή για τα παιδιά, καθώς δεν ενέχουν χημικούς κινδύνους από τα υλικά ή τις βαφές. Τείνουν επίσης να είναι πιο οικονομικά, επειδή διαρκούν περισσότερο από άλλα παιχνίδια.

Αξεσουάρ: Το στυλ και η προσωπική έκφραση είναι πολύ σημαντικά πράγματα για όλους μας. Τα οικολογικά και τα ανακυκλωμένα αξεσουάρ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα ενώ παράλληλα βοηθάτε και τον πλανήτη. Ακόμη και στα προϊόντα μακιγιάζ και ομορφιάς μπορείτε να βρείτε πλέον πολύ καλά προϊόντα τα οποία είναι οικολογικά.

Πλεονεκτήματα των οικολογικών προϊόντων:

1. Εξοικονόμηση ενέργειας

Τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα όπως τα ηλιακά πάνελ παράγουν ενέργεια από τον ήλιο. Είναι πιο οικολογική λύση σαν μία εναλλακτική πηγή ενέργειας σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για σπίτια, γραφεία, κτίρια και για την παραγωγή οικολογικών προϊόντων.

2. Λιγότερο Κόστος

Τα περισσότερα οικολογικά προϊόντα προέρχονται από τη φύση, ενώ άλλα προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά. Κάνοντας έτσι το αρχικό κόστος χαμηλότερο σε σύγκριση με τις ακριβές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια.

3. Βοηθούν το περιβάλλον μας

Τα οικολογικά προϊόντα βελτιώνουν όχι μόνο το κοντινό σε εμάς περιβάλλον αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενθαρρύνουν τη χρήση βιώσιμων υλικών, ακόμη και στα αρχιτεκτονικά σχέδια πλέον για να προάγουν την οικολογική συνείδηση προσπαθούν να έχουν πρότυπα ασφαλείας με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Απλά πράγματα όπως ο φωτισμός και ο εξαερισμός έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην εξοικονόμηση ενέργειας.

4. Εξοικονόμηση νερού

Εναλλακτικές πηγές νερού ή ακόμα και ο σχεδιασμός ενός συστήματος που μετατρέπει το νερό από τα συστήματα αποχέτευσης σε κάτι χρήσιμο κρίνεται αναγκαίο πλέον για το περιβάλλον. Ορισμένοι ιδιωτικοί φορείς δημιούργησαν συστήματα νερού που συλλέγουν το νερό της βροχής το οποίο καταλήγει σε μια ‘λεκάνη αλιείας’ σε λίμνη ουσιαστικά και χρησιμοποιείται ως νερό άρδευσης φυτών σε δημόσια πάρκα.

5. Εξοικονόμηση Χρημάτων

Τα οικολογικά προϊόντα βοηθούν στο να μειώσουμε τα μηνιαία έξοδα του νοικοκυριού μας. Γιατί? Σκεφτείτε το νερό που αγοράζετε κάθε μέρα σε πλαστικά μπουκαλάκια, αν είχατε ένα ανοξείδωτο μπουκάλι που μπορείτε να το γεμίζετε με νερό όχι μόνο εξοικονομείτε χρήματα διότι δεν αγοράζετε πλέον καθημερινά μπουκάλια αλλά παράλληλα βοηθάτε στην μείωση χρήσης πλαστικού. Τα οικολογικά προϊόντα μπορεί να φαίνονται πιο ακριβά, αλλά μακροπρόθεσμα είναι στην πραγματικότητα πιο οικονομικά. Τα οικολογικά προϊόντα τείνουν να διαρκούν πολύ περισσότερο. Αυτά τα προϊόντα κατασκευάζονται συνήθως από ανακυκλωμένα υλικά και είναι ανθεκτικά, αντέχουν στις περισσότερες πτώσεις, κλωτσιές και πλυντήρια πιάτων.

2 thoughts on “Οικολογικά Προϊόντα και Χρήση Πλαστικού

 1. www.wishgardenherbs.com says:

  Hi there very cool site!! Guy .. Excellent
  .. Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally?
  I’m satisfied to search out a lot of useful information right
  here within the put up, we want work out more techniques in this regard, thanks for
  sharing. . . . . .

Comments are closed.

error: Content is protected !!
To website μας χρησιμοποιεί cookies 🍪 για να σας προσφέρουμε την πιο σχετική εμπειρία αποθηκεύοντας τις προτιμήσεις σας και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή", συναινείτε στη χρήση των cookies.