Η λέξη βιωσιμότητα περιλαμβάνει έννοιες όπως διατηρώ, υποστηρίζω, διαρκώ. Δεν υπάρχει μόνο ένας ορισμός για την βιωσιμότητα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το τι σημαίνει και πως μπορεί να επιτευχθεί. Για εμάς ως βιωσιμότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί η ικανοποίηση των αναγκών μας χωρίς να διακυβεύεται η ικανοποίηση των αναγκών μελλοντικών γενεών.
Εκτός από φυσικούς πόρους χρειαζόμαστε και κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους. Βασικό της στοιχείο είναι η ισορροπία μεταξύ παραγωγής αγαθών και πρώτης ύλης (που δαπανήθηκε για να επιτευχθεί η παραγωγή). Στόχος των βιώσιμων διαδικασιών είναι να επιτύχουν περισσότερη παραγωγή με μικρότερη δαπάνη πρώτης ύλης, γι’ αυτό η βιωσιμότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό.
Πως μοιάζει ένας βιώσιμος κόσμος;
Σε έναν βιώσιμο κόσμο πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά το κοινωνικό σύνολο, η οικονομία και το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα:
Κοινωνική βιωσιμότητα: είναι η ικανότητα ενός κοινωνικού συστήματος, όπως είναι το κράτος ή μία οικογένεια να λειτουργεί σε ένα ορισμένο επίπεδο ευημερίας και αρμονίας επ’ αόριστο. Προβλήματα όπως ο πόλεμος, η ενδημική φτώχια και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, είναι συμπτώματα ότι το σύστημα είναι κοινωνικά μη βιώσιμο.
Οικονομική βιωσιμότητα: οι ”κοινωνίες” σε όλο τον κόσμο είναι ανεξάρτητες και έχουν πρόσβαση στους πόρους που χρειάζονται, οικονομικούς και άλλους, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τα οικονομικά συστήματα είναι άθικτα και οι πόροι είναι διαθέσιμοι σε όλους.
Περιβαλλοντική βιωσιμότητα: ουσιαστικά το περιβάλλον να μην επηρεαστεί, δηλαδή όλα τα συστήματα της γης να διατηρούνται σε ισορροπία ενώ οι φυσικοί πόροι να καταναλώνονται από τον άνθρωπο με ρυθμό που να μπορούν να αναπληρώνονται φυσικά.
Καλή όμως όλη αυτή η επεξήγηση, πιστεύω όμως ότι μπορεί να μπερδεύει κιόλας γιατί δεν κατανοούμε όλοι τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε ένα πολύ ωραίο βίντεο για το πως εξηγούμε εύκολα τι είναι τελικά η βιωσιμότητα.